Joomla Free Template by FatCow Hosting

Over Peter Winnen

Peter Winnen was zonder twijfel één van Nederlands beste tourrenners van de jaren tachtig. De op 5 september 1957 in het Noordlimburgse Ysselsteyn geboren renner maakte voor het eerst furore als klimmer in de Vredeskoers. Hij eindigde in de Tour van het Oostblok in 1980 op de tweede plaats. 

peter-wint

Na de Olympische Spelen werd Peter Winnen prof bij IJsboerke. In 1981 maakte hij een stormachtig debuut in de Tour de France. Hij won de etappe op Alpe d'Huez door onder andere Bernard Hinault, Lucien van Impe en Robert Alban uit het wiel te rijden. In het eindklassement bezette hij de vijfde plaats en bovendien werd hij winnaar van de witte trui van het jongerenklassement. In de volgende jaren bevestigde Peter Winnen zijn kwaliteiten als ronderenner. In 1982 werd hij vierde en zegevierde hij in de Alpenrit naar Morzine en in 1983 won hij opnieuw de rit naar Alpe d'Huez. Hij versloeg toen in een bloedstollend duel de Fransman Jean-René Bernaudeau. Heel even leek hij in de etappe naar Morzine zelfs op weg naar de eindzege, maar gele truidrager Laurent Fignon kreeg op tijd steun van onder andere de Colombianen, waardoor hij zijn leiderstrui veilig kon stellen. In het eindklassement bezette Peter Winnen dat jaar de derde plaats. Door een op het oog onschuldige valpartij had Winnen in de volgende jaren steeds last van rugklachten. Zijn prestaties in de Tour bleven daardoor ver beneden zijn mogelijkheden. Nimmer bereikte hij nog het niveau van die eerste profjaren. In rittenkoersen presteerde hij nog behoorlijk, maar veelal cijferde hij zich weg voor een andere jongere renner van zijn ploeg. 

huldiging-ysselsteyn

Winnen reed zeven seizoenen bij Post, waarmee hij in 1989 in conflict kwam, toen hij niet mee mocht naar de Tour. Hij stapte vervolgens in 1990 over naar de ploeg van Jan Raas. Bij Raas kwam de Noord-Limburger weer tot volle ontplooiing en veroverde hij in Meerssen verrassend de Nederlandse titel. Een dag voor de start van de Tour werd hij door een wagen van NOS-radio aangereden, waardoor hij langdurig geblesseerd was en er vrij onverwacht een einde kwam aan zijn wielerloopbaan. Peter Winnen was twaalf jaar prof en startte 8 keer in de Tour. Hij won drie Tourritten en in totaal zeventien wedstrijden.
(bron www.tourdefrance.nl)
 

Chronologisch

 

1981 Peter wint op l'Alpe d'Huez

 

In 1981 wint Peter als tourdebutant na een solo op de l'Alpe d'Huez de 17de rit van Morzine naar l'Alpe d'Huez.
In dat jaar eindigde hij als hij als vijfde in het algemeen klassement van de Tour de France.

 

1982 Bourg d'Oisans naar Morzine.

 

In het jaar 1982 wordt Peter zelfs als vierde in het eindklassement van de tour. Tevens veroverde Peter zijn 2de etappeoverwinning. De 17de rit van Bourg d'Oisans naar Morzine.

 

1983 Peter wint alweer een etappe en wordt derde in de tour.

 

Sportief gezien was 1983 misschien wel het beste jaar in de tour de France. In dat jaar behaalde Peter het podium in Parijs met zijn derde plaats in het algemeen klassement.
Ook in 1983 won hij de 17 etappe. De bergetappe die ging van La Tour-du-Pin naar de toen ook al legendarische l'Alpe d'Huez.

 

1990 Nederlands Kampioen op de weg.

 

In 1990 wordt Peter Winnen in Meerssen (Zuid Limburg) Nederlands kampioen wielrennen bij de profs op de weg.

expertdeurne houbensteyn-website2015 Rabobank-website2015 vitelia-website2015 wynen bouw